Harjoittelijalle

Tältä sivulta löytyy hyödyllistä tietoa Han Moo Do:n aloittamisesta kiinnostuneille. Lisätietoa saat myös mm.

Mikäli sinulle jää vielä avoimia kysymyksiä, otathan yhteyttä seuran vetäjiin.

TIETOA HARRASTUKSESTA

Kenelle

Han Moo Do on monipuolinen laji, joka sopii lähes kaikille ikään, kuntoon tai sukupuoleen katsomatta. Ainut vaatimus on, että harrastaja on vähintään 16-vuotias. Viitteellinen ikäraja perustuu hermoston kehittymiseen ja keskittymiskykyyn. Pohjakunnolla ei ole merkitystä, takaamme, että peruskurssin aikana kunto kohoaa huomaamatta.

Mukaan harrastukseen

Harrastukseen pääsee mukaan osallistumalla tavallisesti kaksi kertaa vuodessa pidettävälle peruskurssille. Tule seuraamaan treenejä vaikka kaverin kanssa.

Peruskurssin sisältö

Han Moo Do -peruskurssilla opetetaan kolme ensimmäistä peruspotkua sekä muut perustekniikat, valkoisen vyön itsepuolustustekniikat sekä putoamistekniikoita. Tilanteesta riippuen, harrastajan kykyjen mukaisesti voidaan edetä myös niin pitkälle kuin rahkeet riittävät.

Alkeiskurssi ja ensimmäinen harjoitusvuosi painottaa peruskunnon kasvattamista niin, että harjoittelu tulevaisuudessa olisi tehokasta. Alkeiskurssilla aletaan myös painottaa ottelutekniikkaharjoitusta, joka kehittää reaktiokykyä ja torjuntaa.

Treenit

Harjoitukset koostuvat lämmittelystä, lihaskunto-osiosta sekä tekniikoiden harjoittelusta. Ajallisesti treenit jakaantuvat eri osioiden välillä sitten, että noin tunti käytetään lämmittelyyn ja lihaskunto-harjoituksiin ja tunti tekniikoiden harjoitteluun.

Ensimmäisiin treeneihin hyvä ottaa verkkarit, t-paita, pyyhe ja juomapullo.

Vyöarvot

10 kup – valkoinen vyö
9 kup – keltainen vyö
8 kup – vihreä vyö
7 kup – oranssi vyö
6 kup – violetti vyö
5 kup – sininen vyö
4 kup – punainen vyö
3 kup – ruskea vyö
2 kup – ruskea vyö + 1 musta natsa
1 kup – ruskea vyö + 2 mustaa natsaa
0 kup – ruskea vyö + 3 mustaa natsaa
musta vyö 1-10 dan

Leirit

Han Moo Dossa suuri osa tekniikoista on koottu leireiksi. Kun harrastaja on kerran käynyt tietyn leirin, on se hänelle siitä lähtien ilmainen.

Leirejä järjestetään ympäri Suomea ja usein leirit ohjaa pääopettaja Inseon Hwang tai lajin perustaja Young Suk. Ensimmäinen leiri vasta raapaisee pintaa, sillä on aivan turhaa opettaa lopullista tekniikkaa, ns. ’yliopistotasoa’, jos perustekniikka, ’ABC-taso’, ei toimi.

Kilpailut

Han Moo Do -kilpailuja on vuodessa useita: Piirikilpailut, Kansalliskilpailut, Tiikeri-cup, SM-kilpailut, Han Moo Do-festivaalit sekä Oriental Moo Do-kilpailut värivöille ja mustille vöille.

Kilpailuosa-alueet

Kilpailla voi useissa eri osa-alueissa, mutta pääpaino on kuitenkin ottelussa. Otteleminen on vapaaehtoista ja lajia voi harrastaa vaikkei haluaisikaan otella kilpailuissa. Muita osa-alueita ovat itsepuolustusnäytös, erikoispotkut, kaatumistekniikat, nunchaku-ottelu, keppi-ottelu, miekka-ottelu, asetekniikat vapaaohjelmina ja liikesarjoina sekä murskaustekniikat. Uusin kilpailutyyppi on kilpailla Han Moo Do – Pentathlon tyyppisesti jossa vain kaikkien osa-alueiden taitaminen johtaa voittoon.

Kilpailusarjat

Kisoissa osallistujat jaetaan sukupuolen, aloitusvuoden ja painon mukaan omiin sarjoihin. Eli vasta-alkaja ei voi joutua kokeneempaa ottelijaa vastaan.

Ottelukilpailut

Tavallisesti ottelukilpailuissa tulee kullekin osallistujalle yhdestä neljään ottelua ja kukin ottelu kestää joko kaksi yhden minuutin tai kaksi kahden minuutin erää. Ottelua seuraa tyypillisesti kuusi tuomaria (kulmatuomarit, kehätuomari, päätuomari), jotka pisteyttävät ottelun.

Suojat

Pakollisia suojia ovat hanskat, alasuoja, kypärä, kyynärvarsisuojat ja säärisuojat. Säärisuojien on suojattava jalkapöytä. Hammassuoja on vapaaehtoinen.

Ottelusäännöt

Han Moo Do on täyskontaktilaji eli lyönnit ja potkut suoritetaan perille saakka; osuma-alue on pääasiallisesti keskivartalo. Päähänpotkut ovat sallittuja tietyn harrastusajan jälkeen, kun taas lyönnit päähän ovat aina kiellettyjä. Säännöt kerrataan jokaisten kisojen alussa sääntöleirillä. Ottelusäännöt hanmoodo.fi -sivustolla.

Vyöt ja puvut

Harrastaja voi halutessaan ostaa itselleen Han Moo Do-puvun. Han Moo Do -puku on joko valkoinen tai musta. Mustaa pukua saavat käyttää vain ylemmät vyöt.

Puvun ostaminen ei ole pakollista, mutta puvusta on hyötyä treenatessa. Tarkoitus on, että puvut tilataan halukkaille peruskurssin aikana ja ne ovat harrastajilla yllä ensimmäisissä vyökokeissa.

Turvallisuus

Loukkaantumisia on turha pelätä. Mustelmia lukuun ottamatta treeneissä tulee harvoin vaurioita. Vetäjät ovat paikalla huolehtimassa siitä, että liikkeet tehdään oikealla tekniikalla ja turvallisesti. Avainsana on keskittyminen. Vakuutus on pakollinen jokaiselle harrastajalle.

OHJEITA KÄYTTÄYTYMISEEN

Han Moo Do:ssa harrastajien ei tarvitse opetella vierasta kieltä eikä monimutkaisia rituaaleja. Joitakin totuttuja käyttäytymissääntöjä kuitenkin on. Ohjeiden tarkoitus on edistää kunnioittavaa käyttäytymistä vetäjiä ja muita harrastajia kohtaan.

Harjoituksissa käyttäydytään kohteliaasti niin opettajaa, vetäjää, kuin harjoittelutovereitakin kohtaan. Jätäthän siis egosi kotiin.

Kynnet on pidettävä lyhyinä ja korut otettava pois ennen treenejä loukkaantumisten välttämiseksi.

Alku- ja loppukumarrukset

Aina harjoitussalille tultaessa on kohteliasta kumartaa kohti salin keskustaa samoin kuin aina sieltä poistuttaessa harjoitusten jälkeen tai kesken harjoitusten. Kumartamalla kunnioitetaan niin vetäjiä kuin harjoittelukavereita.

Alku- ja loppukumarruksiin valmistaudutaan ottamalla muoto, eli järjestäytymällä tasaiseen riviin vyöarvojen mukaan. Tarvittaessa rivit jatkuvat taaksepäin etummaisen rivin taa, siten että muodostuu suorat jonot.

Loppukumarruksen jälkeen taputetaan yhteisesti vetäjille ja harjoitustovereille hyvästä harjoittelusta.

IMG_8176 IMG_8215IMG_8197

IMG_8186